EgyenSúly Konyha

EgyenSúly Konyha

Fermentált zöldségek készítése, hatásai

2016. augusztus 20. - Veres Kriszti

sam_4102.JPG

Fontos, hogy milyen savanyúságot fogyasztunk. Mert ezek jótékony hatással vannak az emésztésre. De nem mindegy hogy melyiket!

Az ipari savanyúságok sajnos adalékanyagokat tartalmaznak, mert ezek árusítását csak így engedélyezik. Ráadásul az ecetes savanyúságok nem tartalmaznak jótékony organizmusokat.

FERMENTÁLT ZÖLDSÉGEK nagyon jó hatással lehetnek az emésztésre. 

A fermentálás során a  zöldségek nehezen emészthető, gyakran puffadást okozó rostjai felpuhulnak, ugyanakkor a bennük lévő vitaminok, nyomelemek és egyéb hasznos anyagok nem bomlanak le, hanem a szervezet számára sokkal könnyebben hozzáférhetővé válnak. Vagyis a fermentáció során egy "előemésztés" történik. 

A bélrendszerünkbe van "telepítve" a védekezőrendszerünk legnagyobb része. A gyomorsav feladata, hogy bizonyos  mikrobákat megemésszen, majd a belekben folytatódik a további védelem a betolakodókkal szemben. Vagyis, ahhoz, hogy a kívülről érkező nem kívánatos dolgok ne okozzanak betegségeket a gyomorsavnak erősnek kell lennie és a bélnek pedig egészséges bélflórával kell rendelkeznie. A jótékony baciknak kell túlnyomó többségben lenni. Ezt a két pontot erősíti a fermentált savanyú.

A fermentált zöldségek által jut hozzá a bélrendszerünk olyan hasznos baktériumokhoz, amelyek segítik a szervezet emésztését, beállítják a gyomorsav ideális szintjét. A tejsavbaktériumok tevékenységük során megemelik az étel táperejét, és a szervezetbe jutva biztosítják a bélhámsejtek egészséges működését. Ha jótékony hatását élvezni szeretnéd, fogyasztása javasolt naponta étkezés előtt, illetve mellé.

 

Akinek érzékenyebb az emésztőrendszere kisebb adagokban, ( akár kanalanként naponta ), vezesse be az étrendjébe, mert lehetnek "mellékhatások", amik 1-2 hét alatt elmúlnak. Ez akár puffadás, kiütés, székrekedés, hasmenés. Ezektől nem szabad meghátrálni, csak a szervezetnek idő kell, hogy befogadja. 

Hogyan készíthetünk fermentált savanyút?

 

sam_4091.JPG

   sam_4086.JPG

 

 

 

 

 

 

 

A zöldségeket előkészítjük, megpucoljuk, megmossuk. Egy 5l-es üveghez kb. 3.5 kg zöldséget lehet számolni. 

A zöldségnek megfelelően aprítjuk. A lédúsabb zöldségeket, mint cukkini, tök lehet kockára is vágni, de a rostosabbakat érdemesebb reszelni.  

 

sam_4098.JPG

sam_4095.JPG

    sam_4094.JPG

 

 

Majd hozzáadunk ehhez a mennyiséghez 6-7 evőkanál sót, és a zöldséghez illő fűszereket. Jódozott sót ne használjunk, mert az akadályozza a fermentálódást. Érdemes Parajdi, Himalája vagy Tiszta sót használni. Az EgyenSúly Konyhából rendelhető az ételekhez tiszta só a napi menüből.

Ez után átforgatjuk, hogy átérje a só a zöldséget és elkezdjen levet ereszteni. Majd 5l-es befőttes üvegbe rakjuk és nyomkodjuk a zöldséget. Addig már eresztett annyi levet, hogy ellepi a tetejét is általában. Ha 1.2 dl hiányzik, akkor pótolhatjuk vízzel. Majd a tetejét valami nehezékkel lenyomjuk, hogy ne lógjon ki a léből, mert akkor ott penészesedésnek indul. Ez lehet valamilyen zöldségből szelet, amire teszünk egy kis bébiételes üveget tele vízzel. Ez fogja lenyomni a tetejét teljesen. Tegyünk rá tetőt, de csak lazán, hogy a képződő gáz ki tudjon jönni belőle. Meleg helyre tegyük érni pár napig. Ha savanyú a lé akkor elkészült, kiszedhetjük dobozokba és a hűtőben sokáig eláll.

Ha nem szeretne az elkészítésével foglalkozni, de szívesen fogyasztaná, akkor az EgyenSúly Konyha napi menüiből megrendelheti. 

Amennyiben még jobban szeretne elmélyedni a témában és megtanulni a fermentálás fortélyait, akkor szívből ajánlom Müller Ildikó fermentációs tanfolyamát.

csalamade-1024x768.jpgferm_-cekla-repa-1024x768.jpg

ferm_-sutotok-1024x768.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://egyensulykonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr5910620852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása