Kovászolt kenyér készítése
A hosszú kovászolással készült kenyér az emésztőrendszer számára sokkal könnyebben befogadható, hasznosítható, mivel a kovászolás alatt a természetes élesztőgombák elkezdik az előemésztést.
Az otthoni kenyérsütés inkább logisztikát igényel, mint időt. Mert a kovász napi „etetése”, kb 2 perc naponta. A kenyérsütés folyamatát, pedig hosszabb leírni, mint kivitelezni. A frissen kisült kenyeret pedig semmi nem tudja pótolni. Tudjuk, hogy csak liszt és víz van benne. Semmi adalékanyag, térfogatnövelő, ízfokozó, élesztő és még sorolhatnám, hogy ki tudja mi, amiket a szervezetünk csak győzzön kidolgozni magából.
Ráadásul ezt naponta többször is elfogyasztjuk.
Érdemes tehát elgondolkozni, hogy milyen mennyiségű nem kívánatos anyaggal terheljük a testünket.
Aki szeretné elkezdeni az otthoni kenyér készítését biztos lehet benne, hogy a teste ezt meg fogja hálálni. :)
Az EgyenSúly Konyhában is saját készítésű kenyeret és péksüteményeket fogyasztanak a vendégek az Életerő étlapról.
Én a Király lisztet ajánlom a sütéshez. Nemcsak az ásványi anyag összetétele és az íze miatt, hanem mert ez a búzafajta nincs „túltenyésztve”.
Hogyan kezdjünk hozzá?
Az első kovászt az EgyenSúly Konyhából be tudja szerezni.
Egy tálba kimérünk 1 kg lisztet, hozzá 2 teáskanál só, ezt a liszttel összekeverni. Kimérünk 1/2 Kg kovászt egy nagyobb tálba. Ehhez adagoljuk a lisztet és ½ liter langyos vízzel felöntjük és elkezdjük dagasztani. Amikor majdnem összeállt, akkor teszünk hozzá 1 evőkanál libazsírt és ezzel teljesen simára dagasztani a tésztát. Majd tetejét megszórni liszttel , letakarni egy konyharuhával és állni hagyni szobahőmérsékleten 8-10 órát.
Ha ezt reggel csináljuk akkor egész nap nem kell vele foglalkozni. Majd
délután, folytatjuk. Egy maroknyi mennyiséget lecsípünk a tésztából, ez a következő kovász alapja, amit egy tálba vagy üvegbe teszünk és naponta 2-3 evőkanál liszttel és 2 evőkanál vízzel „etetni”kell. Ezzel átkeverni és hűtőben tartani. Ezt a műveletet naponta ismételni a következő sütésig. Majd formába tesszük és még ott is hagyjuk kb fél-egy órát, kelesztjük. Majd 240 fokon kb. 40 percet sütjük, hogy a teteje szép világosbarna legyen.
Nem csak kenyér készíthető, hanem bármilyen péksütemény. Túrós lepény, túrós táska, pogácsa, kakaós csiga, mazsolás kalács, pizza, stb…