EgyenSúly Konyha

EgyenSúly Konyha

EgyenSúly megteremtése az emésztésben

2016. július 11. - Veres Kriszti

Mi történik a szánkba kerülő étellel?

Azon túl, hogy minden szervezet egyedi, manapság rettentő sokan szenvednek puffadástól, bélgáztól, nehezebb emésztéstől.

Mi okozza ezt jelenleg?

Hogy lehet az emésztés folyamatát segíteni egyensúlyba tenni?

Az étkezéshez nyugodt körülmény szükséges, mert a testünk így tud felkészülni az étel fogadására. Az emésztés a szájban kezdődik a rágással. Ez odafigyelést igényel, hogy megrágjuk a falatot és érezzük az ízeket. Ha szeretjük magunkat akkor élvezzük a szánkba vett ételeket, élményt adunk magunknak.

2.jpg

 

A következő és nagyon fontos állomás a gyomor. A megfelelő emésztés alapja, hogy a gyomorban legyen elegendő gyomorsav.  Ez minden második embernél hiányzik. Aki savlekötőt szed, annál  biztosan. Túl sok sav ugyanis nem létezik, csak túl alacsony ph-jú sav.  Ennek a következménye, hogy a gyomorban emésztendő állati fehérjék félig megemésztve továbbítódnak a nyombélbe. Illetve a túl kevés sav miatt a záróizmok nem működnek. Ennek következménye a reflux is. Aminek a megoldása gyomorsav megerősítése lenne!!!!

Hogy lehet a gyomorsavat erősíteni? 

  • napközben fogyasszunk gyömbérteát
  • étkezés után 10 perccel nedvesítsük be az újjunkat és nyomjuk bele a sóba, amit lenyalunk, „ sónyalás”
  • fogyasszunk minél több fermentált zöldséget
  • fogyasszunk jó minőségű savanyított ( fermentált ) tejterméket
  • fogyasszunk kvaszt
  • stresszmentesen étkezzünk

 

images_1.jpggyomber_tea.jpg

 

 

letoltes.jpg  

 

Ez után a nyombélbe továbbítódik az étel, ahol a lúgos közegben,  zajlik a növényi fehérjék bontása.  Ehhez szükséges, hogy a záróizmok megfelelően működjenek. Aminek szintén a feltétele, az elegendő mennyiségű gyomorsav!!!!

Ebben a bélszakaszban a bélnyálkahártya regenerálására kell figyelnünk,hogy a táplálék tovább tudjon emésztődni és felszívódni.

Mit tehetünk ezért?

  • fermentált ételek, italok fogyasztása
  • zöld szárítmányok ( spirulina)
  • jó minőségű probiotikumok fogyasztása
  • „csontleves”

 

images_2.jpg  savanyukaposzta.jpg

 

 

ujhazy_tyukhus_leves.jpg

 

A zsírok bontása az epe segítségével történik. Ha az előző szakaszok is rendben vannak akkor az epe aktiválására is figyeljünk.

  • rendszeres étkezés
  • kevesebb szénhidrát fogyasztás
  • rostdús étkezés
  • éhgyomorra ivott kávé elhagyása

A hasnyálmirigy enzimjei hatására bontódik a zsír és a szénhidrát, amennyiben ez a szerv megfelelően működik. Itt a probléma oka a hasnyálmirigyhez tartozó vezeték elzáródása lehet. Aminek szintén a gyökéroka az előzőleg említett záróizmok nem megfelelő működése. Ami visszavezethető szintén a kevés, gyenge gyomorsavra!!!

Leginkább a délelőtt folyamán erősítsük a gyomorsavat. A fent említett gyömbértea, „sónyalás”, mellett figyeljünk, ha reggelizünk  , akkor leginkább tojás, hús, sós szalonna, fermentált zöldség javasolt.

Ezen egyszerű elvek betartásával, a szokások megváltoztatásával, már egy hét alatt érezhető a javulás. Teszteld magadon. :)

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://egyensulykonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr168881340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása