EgyenSúly Konyha

EgyenSúly Konyha

Fermentált gabonák

2016. augusztus 07. - Veres Kriszti

Napjainkban a gabonaszemeket a terméshozam érdekében módosítják, növekedés közben permetezik.

A gabonák így irritálhatják a hasnyálmirigyet, emésztőrendszert. Aminek a következménye a különböző étel-intollerancia, emésztőrendszer megbetegedései, autoimmun rendellenességek.

Őseink a gabonákat még áztatták, megerjesztették, hogy azok könnyebben emészthetővé váljanak és a bennük lévő vitaminok és ásványi anyagok jobban felszívódjanak.  Pedig nem volt ennyi génmódosított gabona.

Vajon akkor ma milyen nagy szükség lenne erre a folyamatra?

 

A fermentáció olyan folyamat, amelyben az enzimek szerves anyagokat bontanak le. Ezt a folyamatot baktériumok vagy gombák végzik. Például alkoholos erjedés, tejsavas erjedés, ecetsavas erjedés stb..

Minket most a tejsavas erjedés érdekel.

Ezt a folyamatot a tejsavbaktériumok okozzák. A tehenet látott tej például megsavanyodik, kefír, túró, joghurt, sajt készül belőle.

De a kovászos uborka is tejsavas erjedéssel készül. Erről egy másik cikkben olvashatsz.

A fermentáció során a  mikroorganizmusok által elvégzett előemésztésnek köszönhetően a tápanyagokat jobban tudja a szervezet hasznosítani, könnyebben emészthetőek és a nem kívánatos anyagok is lebomlanak.

Ebben a cikkben a gabonák fermentálását mutatom be. Az EgyenSúly Konyhában is fermentálunk minden gabonát.

Amellett, hogy így sokkal könnyebben emészthetőek, az ízviláguk is egyedivé válik. Sőt attól is függ, hogy hány napig fermentáltuk. Ezt mindenki kitapasztalhatja magának, hogy hány napig érlelt gabona ízlik a legjobban neki.

A rizst, kölest 1-2 napig szoktuk áztatni. Ha melegebb van, akkor gyorsabban végbemegy a folyamat.

A barnarizst, hajdinát 3-4 napig is lehet áztatni.

Hogy történik mindez?

Mérjük ki a szükséges mennyiségű gabonát, majd tegyük egy tálba, ha lehet olyanba, aminek fedele is van. Ha nincs ilyen, akkor majd egy konyharuhával letakarjuk. A gabonát öntsük fel tejsavóval, hogy teljesen ellepje, majd egy kiskanál tejfölt tegyünk bele. Elkeverjük és lazán letakarjuk. Más dolgunk nincs vele, hagyjuk fermentálódni. Amikor kész a tetején egy réteg képződik. Ekkor szűrőbe öntjük és alaposan átmossuk a gabonákat. Majd kezdődhet a feldolgozása, ahogy a receptünk kívánja. Ha párolni szeretnénk, akkor vegyük figyelembe, hogy valamennyi folyadékot már felszívott, így az általánosan javasolt kétszeres mennyiségű víz helyett elég csak másfélszeressel felönteni.

Ha szeretné, hogy kímélve legyen az emésztőrendszere, de nincs ideje otthon főzni, akkor az EgyenSúly Konyhából meg tudja rendelni az ételeket. Akár szombatra is, amit pénteken szállítunk ki. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://egyensulykonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr569280916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása