EgyenSúly Konyha

EgyenSúly Konyha

Táplálkozás és a Hold

2016. május 15. - Veres Kriszti

A holdfázisok nem csak a Földre hatnak, hanem minden élőlényre, minden biológiai folyamatra is. Vagyis hogyan is lehetne a táplálkozást függetleníteni?

Biztosan sokan megfigyelték, hogy van amikor a nehezebb ételeket kívánják meg és van amikor inkább a zöldségféléket, könyebben emészthetőeket, több folyadékot. Ez a holdfázisokkal van összefüggésben.

 

1.HOLDFÁZIS: ÚJHOLD

Az újholdtól nővőholdig tartó folyamatban jin állapotból jang állapotba haladunk. Ez a tömörülés, befogadás, gyűjtés ideje. Ekkor lehet szellemi, fizikai extra terheléseket vállalni. A szokottnál kevesebb folyadékot fogyasztani.Ilyenkor van helye a nagy energia-tartalmú jang ételeknek. Ezek a nehezebben emészthető ételek. Húsok, zsírosabb sajtok, töményebb ételek. Ilyenkor a folyamatok kívülről befelé irányulnak. A legjobban hatnak a borogatások, pakolások, masszázsok, kezelések, gyógyteák.

 

2.HOLDFÁZIS: NŐVŐHOLD

A növőholdtól a teliholdig tartó folyamatban jangból haladunk jin felé. Ekkor az átlagosnál sokkal több folyadékot, nagy víztartalmú ételeket, leginkább zöldségféléket, gyümölcsöket kell fogyasztani. Ilyenkor hatnak jól a méregtelenítő teák. Ez a pihenés, a meditáció, a megnyugvás, a böjt, a méregtelenítés ideje.Ebben az időszakban lehet a legkönyebben felhagyni káros szokásainkkal. Nem ajánlatos nagy szellemi, fizikai, érzelmi  feladatokat elvégezni. A szervezet ilyenkor inkább mindent lead, kiad. Ez a belülről kifelé ható állapot.

 

 3. HOLDFÁZIS:TELIHOLD

A telihold idején teljes jin állapotban vagyunk és ismét haladunk a jang felé. A legkisebb terhelés is nagy energia-ráfordítást igényel. De ahogy haladunk a fogyóhold felé egyre nagyobb a terhelhetőség. Egyre több nehezebb ételt fogyaszthatunk, kevesebb folyadékot. Egyre több fizikai, szellemi terhelést bírunk. Ugyan az, mint az első holdfázisban.

 

4.HOLDFÁZIS:FOGYÓHOLD

Ahogy haladunk a fogyóholdtól az újholdig, ismét jang állapotból megyünk a jin felé. Tehát a magasabb víztartalmú ételek, sok folyadék, könyebben emészthető táplálékot válasszunk. Ugyan az, mint a második holdfázisban.

A böjtöket a második és a negyedik holdfázisban nagyobb eredménnyel végezzük.

A bejegyzés trackback címe:

https://egyensulykonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr768718386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása